Klikom na sliku pristupite sajtu.

Naučno potvrđeno: Muškarci koji imaju redovan … imaju “budniji” um i bolje pamćenje – Zabavno
Home / Zabava / Naučno potvrđeno: Muškarci koji imaju redovan … imaju “budniji” um i bolje pamćenje

Naučno potvrđeno: Muškarci koji imaju redovan … imaju “budniji” um i bolje pamćenjeIako smo svi vjerovatno znali, dobro je dobiti i naučnu potvrdu da je vođenje ljubavi izuzetno dobro za održavanje mladolikog izgleda i funkcionalnog uma.

Nova studija koju je sproveo Univerzitet Coventry iz Ujedinjenog Kraljevstva otkrila je da muškarci koji imaju redovan seks, a posebno oni stariji, imaju povećane kognitivne funkcije i pamćenje.Da je seks zaista lijek iz snova, pokazuje spomenuto istraživanje koje je sprovedeno nad 6.800 osoba iz Engleske pod dirigentskom palicom Hayleya Wrighta i Rebecce Jenks.

seks-660x330

Rezultati su pokazali da muškarci između 50 i 89 godina, koji imaju redovan ili češći seks od većine vršnjaka, dobivaju i do 23 posto više bodova na testovima kognitivne funkcionalnosti i oko 3 posto veću memoriju koju pokazuju boljim slaganjem slagalica.

Ipak, da seks utječe pozitivno na usporavanje starosti govori i činjenica da tokom odnosa naše tijelo oslobađa hormon dopamin koji je, između ostalog, jedna od glavnih neurotransmitera u mozgu.

radiokameleon.ba

Advertisement

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

7 + 7 =