Home / Vijesti i Svijet / Parovi mogu dobiti besplatne kuće ukoliko se odluče da…

Parovi mogu dobiti besplatne kuće ukoliko se odluče da…Uveliko i jako zabrinjavaju činjenice da godišnje je blizu preko 40.000 manje rođenih od broja umrlih u nasoj Srbiji.Ova naša zemlja se više od preko pola stoljeća suočava s jednom malim i nedovoljnim priraštajem.

Prema trenutnim najnovijim statističkim podacima, za samo vise od 10 godina Srbija je od populacijski jako kritične situacije, u kojoj je svaki treći par imao svega samo jedno dijete, danas u poziciji da svaki treći par uopće nema svoju djecu. Odlazak kod mladog stanovništva i sve manji broj djece su nažalost najvidljiviji na našim selima.

gvfqoh9nvl5

Foto: privatana kolekcija

Pa tako i ova opština Knić kod “Kragujevca” ima nažalost sve manje stanovnika. Stopa rađanja ovdje iznosi svega 4,4 promila, što je duplo manje u s nasim poređenju s Novim Pazarom, gdje je ovaj priraštaj blizu svega osam promila. Jedna od činjenica je da mladi se sve teže odlučuju na život na nasem selu, pa poljoprivreda ostaje na nasim penzionerima, koji i trud i penzije ulažu u svoje polje. Međutim, ne mogu ni oni sami sve to izdrzati.

Medjutim sledeća vijest je jako mnogo zainteresovala javnost u celoj našoj Srbiji. Naime,besplatne kuće mogu dobiti svi oni parovi,a prvenstveno oni koji jako žele da se iz grada vrate na svoje selo. Na konkurs mogu da se odmah prijave mladi “bračni parovi”, a uslov je da jedno od njih dvoje radi.

zenskikutak.info

Advertisement

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

5 + 5 =