Home / Zabava / Pogledajte kako izgleda najduži most na svijetu(VIDEO)

Pogledajte kako izgleda najduži most na svijetu(VIDEO)Most je građen punih 7 godina i spada u arhitektonsko čudo ovog stoljeća! Iako je Rusija planirala da gradi jedan od najdužih mostova na svijetu i poveže Krim sa ruskim kopnom ipak su ih kinezi pretekli.

Most na Krimu je trebao da direktno poveže Rusiju sa Krimom tako da se više ne bi koristila rizična teritorija Ukrajine za dolazak na Krim. Pogledajte kakvo su čudo Kinezi napravili i preduhitrili ruse.

Most rekordne dužine pušten je u promet nakon što je glatko prošao sva testiranja i inspekcije koje su obavljene posljednjih tri mjeseca.

Most je dvosmjerna autocesta sa šest traka. Ukupna dužina mosta je 55 kilometara, a njegov glavni dio uključuje 23 kilometra mostova, sedam kilometara tunela te dva umjetna otoka. Za njegovu izgradnju potrošeno je nejerovatnih 98 milijardi eura.

Upravo je izgradnja umjetnih otoka bila najveći tehnički izazov za inženjere, a prema riječima Zhang Jinwena, direktora ovog zahtjevnog projekta, most će dosadašnju trosatnu vožnju od Hong Konga do Makaa skratiti na samo pola sata.

Most u svojoj konstrukciji ima 60 puta više čelika od Eiffelovog tornja u Parizu, a 20 puta je duži od mosta Golden Gate u San Franciscu.

Ideja o povezivanju dvije kineske Posebne upravne regije nastala je još 1983. godine, no kamen temeljac je postavljen u decembru 2009. nakon čega je odmah krenula izgradnja.

0 kakvom je megaprojektu riječ ponajviše govori podatak kako je tokom njegove izgradnje poginulo desetak radnika, a njih gotovo 600 je teško povrijeđeno.

Nakon osmogodišnje izgradnje Kinezi su u utorak svečano pustili u promet najduži prekomorski most na svijetu dug 55 kilometara koji povezuje Hong Kong i Makao.

Ideja o povezivanju dvije kineske Posebne upravne regije nastala je još 1983. godine, no kamen temeljac je postavljen tek u prosincu 2009. nakon čega je odmah krenula izgradnja.

izvor: (koktel.org)

Advertisement

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

1 + 3 =