Home / Vijesti i Svijet / POJAVILE SE LAŽNE NOVČANICE!

POJAVILE SE LAŽNE NOVČANICE!Ako građanin primeti novačanicu za koju veruje da nije origanalna treba da ode u najbližu policijsku stanicu ili banku koje će je poslati na ekspertizu u NBS.

U Srbiji je prošle godine otkriveno ukupno 5.834 falsifikovanih dinarskih i 945 faksifikata stranih novčanica i to najviše evra, kažu u Narodnoj banci Srbije.

Najčešće se faksifikuju apoeni od 1.000 dinara pa ih je u 2017. otkriveno 2.770 komada. Lažnih apoena od 2.000 dinara prošle godine bilo je 1.510 komada, dok je otkriveno 1.372 lažnih novčanica od 500 dinara.

Kada je reč o stranom novcu, najčešće je reč o falsifikovanim evrima tako da ih je prošle godine bilo ukupno 778, dok je otkiveno 146 komada falsifikata američkih dolara.

Zajedno sa još nekim drugim valutama, to je ukupno 945 komada, najčešće se falsifikuje apoen od 100 evra, a zatim i od 50 evra i od 20 evra, kaže za Tanjug direktor Odeljenja za nacionalne centre za borbu protiv faslifikovanja i za analizu novčanica i kovanog novca Miroslav Jeremić.

“Tu smo malo karakteristični jer se u zapadnoj Evropi najčešće falsifikuje 50 i 20 evra, kod nas 100 evra. U nekim godinama bude interesantan i apeon od 200 evra”, dodaje Jeremić.

Dinarski falsifikati su, kaže, u više od 90 odsto slučajeva loši ili osrednji pa ih prosečan građanin može prepoznati, pod uslovom da zna kako izgleda originalna novčanica, dok je sitacija kod flasifikata stranog novca bitno drugačija jer postoje vrlo uspešno izrađeni primerci.

“Reč je o takvom kvalitetu falsifikata da se moze desiti da čak i obučeni bankarski službenik propusti falsifikat, ako naravno ne obrati dovoljno pažnje i ako ne upotrebi određena pomagala da bi izvršio proveru”, kaže Jeremić.

Zato se, ističe, građanima preporučuje da prilikom kupovine stranog novca u menjačnima ili bankama obavezno traže od banke ili menjača da im napišu u potvrdi o izvršenoj transakciji serijske brojeve, apoen i valutu koju su kupili.

“Ukoliko se desi da tako kupljenu novčanicu kasnije upotrebite pa se ispostavi da se radi o falsifikovanoj novčanici vi imate dokaz gde ste je kupili i u krajnjem možete da se obratite onome ko vam je prodao novčanicu za naknadu štete”, kaže Jeremić.

Advertisement

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

8 + 2 =