Home / Zabava / Znala je da nešto nije u redu ali bilo je suviše stid da bi se obratila doktoru. Kada se konačno usudila, otkrila je

Znala je da nešto nije u redu ali bilo je suviše stid da bi se obratila doktoru. Kada se konačno usudila, otkrila jeKloe Kristos (27) iz Australije znala je da nešto nije u redu sa njenom menstruacijom, ali bilo je suviše sramota da bi se obratila lekaru. Kada se konačno usudila da ode, dijagnostikovan joj je poremećaj krvarenja.Nešto što zvuči kao najgora noćna mora svake žene, stvarnost je za 27-godišnju Kloe Kristos iz Australije –  ona je punih pet godina neprekidno imala menstruaciju. Ona je zbog poremećaja zgrušavanja krvi svakodnevno krvarila od perioda kada je dobila prvu menstruaciju sa 14 godina, a to se nastavilo sve do njene 19-e.Dok žene obično menstruaciju dobijaju svakih 28 dana i u tih pet do šest dana koliko ona traje izgube do 65 mililitara krvi, a sve iznad izgubljenih 80 mililitara se smatra preobilnim krvarenjem koje zahteva terapiju, Kloe je gubila mnogo više.“Otprilike svaka četiri dana bih izgubila oko pola litra krvi. Bila sam užasno slaba i često bih padala u nesvest. Imala sam opasno nizak krvni pritisak”, rekla je Kloe koja najviše žali što se sa tim problemom nije obračunala pre, a koštao ju je izbegavanja sportskih aktivnosti koje inače obožava.

“Znala sam da to s mojom menstruacijom i nije baš u redu, ali bilo me je sramota da govorim o tome. Osećala sam se drugačije od drugih i usamljeno”, rekla je Kloe koju je majka na kraju odvela kod lekara shvativši ozbiljnost njenog stanja.

Dijagnostikovali su joj Von Vilebrand poremećaj, naslednu bolest zgrušavanja krvi, od kojeg, za razliku od hemofilije, obolevaju i žene. Najčešći simptomi su teške, dugotrajne i obilne menstruacije, laki nastanak modrica i uopšte teško zaustavljanje krvarenja.

Uprkos dijagnozi, Kloe je nastavila da pati jer joj je sintetički lek izazvao brojne nuspojave, a zaustavljao je menstrualno krvarenje na mizernih 12 sati. Odbila je histerektomiju, zahvat u kojoj bi joj bili uklonjeni ženski reproduktivni organi i posvetila se istraživanju alternativnih terapija. Uz to je često primala transfuzije krvi.

Tek je prošli mesec pronašla tretman koji joj je omogućio da prvi put u životu ima menstruaciju u trajanju svega šest dana, a Kloe se posvetila borbi za prava transfuzijskih bolesnika i svih onih sa poremećajima zgrušavanja krvi.

“Vlada treba da obezbedi više novca i da da pacijentima više prava, a lekari da više istražuju terapije i rešenja”, stiče Kloe.

Advertisement

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

2 + 3 =