Home / Zdravlje i Ljepota / Ove stvari treba da izbegavate jer Vam mogu uništiti bubrege

Ove stvari treba da izbegavate jer Vam mogu uništiti bubregeDonosimo popis stvari koje treba izbegavati ako želite zadržati zdrave bubrege.

Premalo vode

Ako ne pijete dovoljno vode, to može biti jedan od najznačajnijih faktora oštećenja bubrega jer se događa svakodnevno. Glavni je zadatak bubrega da izlučuju metabolički otpad iz tela i regulišu ravnotežu elektrolita. Ako telo nije na pravi način hidratizovano, smanjuje se protok krvi, što rezultuje nakupljanjem toksina u krvi.

Puna bešika

Mnogi od nas imaju naviku da odlažu odlazak u toalet. Ako je bešika duže vreme puna urina, može doći do raznih komplikacija u urinarnom traktu. Hipertrofija mišića je jedna od komplikacija koja može dovesti do divertikulitisa (stvaranje rupe ili vodenog mehurića u telu). Hidronefroza (povećanje pritiska urina u bubrezima) druga je komplikacija do koje dolazi zbog hroničnog pritiska na zadnju stranu bubrega.

Previše natrijuma

Prerađivanje natrijuma još je jedan zadatak koji obavljaju bubrezi. So je osnovni izvor natrijuma, a većina natrijuma treba biti izlučena iz tela. Kad jedemo veoma slanu hranu, bubrezi su jako opterećeni jer moraju izlučiti veliku količinu natrijuma, a to dugoročno može biti naporno za bubrege.

54646

Previše kofeina

Kad smo žedni, često ne posegnemo za vodom, nego za sokovima i gaziranim pićima. Mnogi od tih napitaka sadrže kofein. Kofein može podići krvni pritisak, a to dalje vrši pritisak na bubrege i može ih oštetiti. Prema standardima Klinike Mayo, većina zdravih odraslih osoba može popiti dve do četiri šoljice kafe dnevno a da ne ugrozi svoje bubrege.

Previše proteina

Previše crvenog mesa i druge hrane bogate proteinima može dodatno pogoršati stanje već oštećenih bubrega. Hrana bogata proteinima u osnovi je zdrava, ali ne ako imate oštećene bubrege i doktor vam je savetovao manji unos proteina. Previše proteina opterećuje bubrege.

Previše alkohola

Kad pijemo alkohol, često ne vodimo računa koja je količina primerena za dobro zdravlje. Navika ispijanja prevelikih količina alkohola dovodi do oštećenja bubrega. Alkohol sadrži toksine koji mogu biti štetni za bubrege.

Advertisement

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

5 + 4 =