Da li su saune zdrave? Evo šta kažu stručnjaci

admin
2 Min Read

Saunu poznajemo kao mjesto gdje se ljudi kupaju u vrućem i vlažnom zraku, a često se koriste kao mjesto opuštanja i relaksacije. Međutim, da li su saune zdrave i bezopasne za upotrebu?

Prema stručnjacima, saune mogu imati neke koristi za zdravlje, ali postoje i neka potencijalna rizika koja treba uzeti u obzir.

Jedna od glavnih koristi sauna je njena sposobnost da pomaže u oslobađanju napetosti i opuštanju mišića. Također, saune mogu pomoći u smanjenju stresa i poboljšati raspoloženje. Pored toga, saune mogu pomoći u poboljšanju cirkulacije i povećati protok krvi u tijelu.

Međutim, postoje i neka potencijalna rizika u vezi sa korištenjem sauna. To uključuje rizik od dehidracije, jer tijelo gubi veliku količinu tečnosti dok se kupa u sauni. Osim toga, visoke temperature u sauni mogu biti opasne za osobe sa srčanim problemima ili hipertenzijom, jer mogu povećati pritisak u krvnim sudovima.

Stručnjaci također preporučuju da se izbjegne korištenje sauna u slučaju da ste trudni ili imate neke vrste kožnih bolesti.

Ukratko, saune mogu biti korisne za zdravlje u određenim okolnostima, ali ih treba koristiti s oprezom i uz savjet stručnjaka. Ako imate bilo kakvih zdravstvenih problema ili sumnjate da bi saune mogle biti štetne za vas, obavezno se posavjetujte sa svojim liječnikom prije nego što počnete koristiti saune.

Izvor: igrackezadecu.net

Share this Article