Biljni izvori proteina za vegane

admin
2 Min Read

Veganizam je sve popularniji način života koji se temelji na ideji da se ne smiju koristiti proizvodi životinjskog porijekla, uključujući hranu, odjeću i kozmetiku. To znači da vegani ne konzumiraju meso, ribu, jaja, mlijeko i druge proizvode koji su proizvedeni od životinja.

Biljni izvori proteina su važni za vegane jer su proteini važni za izgradnju i održavanje mišića, kao i za mnoge druge funkcije u tijelu. Ako se ne unosi dovoljno proteina, može doći do smanjenja mišićne mase i snage, što može utjecati na vašu sposobnost da vježbate i izvedete fizičke aktivnosti.

Postoji mnogo biljnih izvora proteina koji su dostupni veganima. Neki od najboljih izvora proteina su:

Soja: Soja je bogat izvor proteina i sadrži sve esencijalne aminokiseline. Sojini proizvodi, kao što su tofu, tempeh i sojino mlijeko, dobri su izvori proteina za vegane.

Grah i ostali grašci: Grah, leća, grašak i druge vrste grašaka su odlični izvori proteina za vegane. Oni su također bogati izvor vlakana, željeza i drugih važnih nutrijenata.

Orasi i sjemenke: Orasi, kao što su indijski orasi, lješnjaci i bademi, kao i sjemenke, kao što su suncokretove sjemenke i chia sjemenke, odlični su izvori proteina za vegane. Oni su također bogati izvor omega-3 masnih kiselina, što je važno za zdravlje srca.

Mahunarke: Mahunarke, kao što su grašak, grah i leća, također su odlični izvori proteina za vegane. One su također bogate izvorima vlakana, željeza i drugih važnih nutrijenata.

Pšenica i žitarice: Pšenica i druge žitarice, kao što su raž i ječam, također sadrže proteine.

Izvor: igrackezadecu.net

Share this Article