Činjenice o koži koje morate znati

admin
2 Min Read

Sigurno ste čuli da je koža najveći organ u ljudskom tijelu, ali postoje i druge važne činjenice o koži koje bi trebali znati.

Koža je debljine od 0,5 do 4 mm, ovisno o području tijela. To znači da je koža vrlo tanka na području očiju, a nešto deblja na području stopala.

Koža se sastoji od tri sloja: epidermisa, dermisa i subkutane masti. Epidermis je najgornji sloj kože i obavlja funkciju zaštite od vanjskih utjecaja. Dermis je srednji sloj kože i sadrži krvne žile, živce i mišiće. Subkutana mast je donji sloj kože i služi kao podloga za dermis.

Koža ima važnu ulogu u regulaciji tjelesne temperature. Kada je tijelo pregrijano, koža se znoji kako bi se hladilo, dok kada je tijelo hladno, koža se uvlači kako bi se zagrijalo.

Koža ima važnu ulogu u zaštiti od vanjskih utjecaja, kao što su bakterije, virusi i drugi strani agensi. Koža također štiti tijelo od izlaganja sunčevim zrakama, što može dovesti do opeklina i drugih oštećenja.

Koža ima i važnu ulogu u osjećajima dodira. Koža sadrži receptore za dodir koji osjećaju pritisak, temperaturu i druge osjećaje na površini kože.

Koža je vrlo elastična i sposobna se oporaviti nakon oštećenja. Međutim, s godinama koža postaje tanja i manje elastična, što dovodi do pojave bora i drugih znakova starenja.

Koža je vrlo važan izvor vitamina D, koji se stvara pod utjecajem sunčevih zraka. Vitamin D je važan za zdravlje kostiju i imunološki sustav.

Izvor: igrackezadecu.net

Share this Article