Lečenje upale grla: Mitovi u koje treba da prestanete da verujete

admin
2 Min Read

Upala grla je jedna od najčešćih hroničnih bolesti. Postoji mnogo mitova i zabluda o tome kako se upala grla leči, tako da je važno razlikovati činjenice od zabluda.

Prvi mit je da se upala grla leči samo sa antibiotikom. To nije tačno. Upala grla često može biti izazvana virusima, a ne bakterijama, tako da antibiotik neće imati nikakav efekat. Antibiotici se obično propisuju samo ako se sumnja da je upala grla izazvana bakterijama ili ako se simptomi ne poboljšavaju nakon nekoliko dana lečenja.

Drugi mit je da se upala grla može izlečiti konzumiranjem velikih količina meda. Iako med može imati blagi protivnetni efekat, nije dokazano da je učinkovit u lečenju upale grla.

Treći mit je da je prekomerno grickanje pastila za grlo štetno za zdravlje. To nije tačno. Pastile za grlo su bezbedne za konzumiranje i mogu pomoći u smanjenju bola i upale u grlu. Međutim, treba biti oprezan pri konzumiranju pastila za grlo sa drugim lekovima ili ako se pate od dijabetesa, jer neke pastile za grlo mogu sadržati šećer.

Četvrti mit je da se upala grla može izlečiti sa raznim “čudotvornim” narodnim lekovima. Iako neki od ovih lekova mogu imati blagi protivupalni efekat, nije dokazano da su efikasni u lečenju upale grla. Najbolje je konsultovati se sa lekarom ili farmaceutom o odgovarajućem lečenju.

Ukratko, važno je da se upala grla leči odgovarajućom terapijom, koja može uključivati ​​lekove, poput pastila za grlo i lekove protiv bolova, kao i pravilnu negu grla, poput ispiranja grla toplom vodom i solju. Pre nego što počnete sa bilo kojim lečenjem, savetujemo se sa lekarom ili farmaceutom.

Izvor: igrackezadecu.net

Share this Article