Najbolji lijek za psorijazu

admin
3 Min Read

Liječenje psorijaze može biti izazovno, ali postoji nekoliko opcija lijeka koje mogu pomoći u smanjenju simptoma i poboljšanju kvalitete života za osobe s ovim stanjem kože.

Psorijaza je kronična bolest kože koja se manifestira kao crvene, ljuskave mrlje na koži. Ona može utjecati na bilo koji dio tijela, ali najčešće se pojavljuje na koljenima, laktovima, leđima i glavi. Psorijaza je uzrokovana prebrzim rastom stanica kože, što dovodi do nakupljanja ljuskava na površini kože.

Postoje različiti tipovi psorijaze, od blage do teške, pa je važno da se obratite svom liječniku za individualizirani plan liječenja. Liječnik će vam moći savjetovati najbolji lijek za vašu vrstu psorijaze i stupanj ozbiljnosti.

Jedan od najčešće propisanih lijekova za liječenje psorijaze je kortikosteroidna krema ili mast. Ovi lijekovi djeluju tako što smanjuju upalu i svrbež, što može pomoći u smanjenju simptoma psorijaze. Međutim, dugotrajna uporaba kortikosteroida može dovesti do nuspojava, pa je važno slijediti upute liječnika i ne prekoračiti preporučeni rok primjene.

Fototerapija je još jedna opcija liječenja za psorijazu. Ova metoda uključuje izlaganje kože ultraljubičastom svjetlu pod nadzorom liječnika. Fototerapija može pomoći u smanjenju upale i promjena u ciklusu rasta stanica kože, što može dovesti do smanjenja simptoma psorijaze.

Sistemski lijekovi, poput metotreksata i ciklosporina, također se mogu koristiti za liječenje psorijaze. Ovi lijekovi se uzimaju oralno ili intravenski i djeluju tako što smanjuju upalu u tijelu, što može pomoći u smanjenju simptoma psorijaze.

Svi lijekovi imaju moguće nuspojave i sistemski lijekovi za liječenje psorijaze nisu iznimka.

Metotreksat, jedan od najčešće propisanih sistemskih lijekova za liječenje psorijaze, može uzrokovati nuspojave poput mučnine, povraćanja, glavobolje, razdražljivosti i promjena u krvnim stanicama. Dugotrajna uporaba metotreksata također može dovesti do oštećenja jetre i bubrega, pa je važno redovito se testirati kako bi se pratilo stanje ovih organa.

Ciklosporin, drugi sistemski lijek za liječenje psorijaze, također može uzrokovati nuspojave poput povišenog krvnog tlaka, otekline, glavobolje i promjena u krvnim stanicama. On također može oštetiti bubrege i jetru, pa je važno pratiti stanje ovih organa tijekom liječenja.

Svaki lijek ima svoje potencijalne nuspojave i važno je da se o njima razgovara sa svojim liječnikom prije početka liječenja. Liječnik će vam moći savjetovati o najboljem tretmanu za vašu vrstu psorijaze i individualne potrebe te će pratiti vaše reakcije na lijek kako bi se smanjile moguće nuspojave.

Izvor: igrackezadecu.net

Share this Article