Napravite domaći gusti jogurt

admin
3 Min Read

Ako želite probati nešto novo i zabavno kod kuće, zašto ne biste pokušali napraviti vlastiti domaći jogurt? Ne samo da je to zabavno, nego je i vrlo zdravo jer se može napraviti od cjelovitog mlijeka ili mlijeka s niskim udjelom masnoća, a također je i prilično jednostavno.

Kako bi napravili gusti domaći jogurt, prvo ćete trebati nekoliko stvari: mlijeko, kulturu jogurta ili starter kulturu (koju možete pronaći u trgovini ili je možete dobiti od prijatelja koji već radi vlastiti jogurt), termometer, toplu vodu i termos ili drugu zatvorenu posudu u kojoj ćete moći zagrijati mlijeko.

Prvo, zagrijte 1 litru mlijeka do temperature od oko 180 stupnjeva Fahrenheit. To možete učiniti koristeći lonac na štednjaku ili mikrovalnu pećnicu. Budite pažljivi da ne pregrijete mlijeko jer će se ono razbacati. Kada mlijeko dođe do temperature, dodajte 1 žlicu starter kulture jogurta ili nekoliko žlica već napravljenog jogurta kao kulturu. Miješajte dobro kako bi se kultura potpuno rasporedila u mlijeku.

Zatim, stavite mlijeko u termos ili drugu zatvorenu posudu i zagrijte ga oko 12 do 15 sati na sobnoj temperaturi. Ako imate fermentacijsku komoru ili drugo mjesto gdje možete održavati stalnu temperaturu od oko 110 stupnjeva, to će dati bolje rezultate. Tijekom ovog procesa, mlijeko će se pretvoriti u jogurt.

Nakon što je jogurt gotov, stavite ga u hladnjak da se ohladi. Možete ga jesti samog ili ga možete koristiti kao sastojak u drugim jelima poput smoothieja ili pita. Ako želite da vam jogurt bude još gustiji, možete ga staviti u sito i dopustiti mu da se ocijedi nekoliko sati ili čak preko noći. To će odvojiti višak tekućine i dati vam još gušći rezultat.

Napraviti domaći jogurt ima mnogo prednosti. Prvo, možete birati kakvo ćete mlijeko koristiti, što znači da možete napraviti jogurt od cjelovitog mlijeka ili mlijeka s niskim udjelom masnoća prema vlastitim preferencijama. Također, kada radite vlastiti jogurt, znate točno što se nalazi u njemu, što je važno ako ste alergični na određene sastojke ili ako se držite određene prehrane poput bez glutena.

Jogurt također sadrži probiotike, što su bakterije koje pomažu u održavanju zdrave probave. Domaći jogurt također može biti jeftiniji od kupovnog, ovisno o tome gdje kupujete svoje sastojke.

Naravno, postoje i neke mane kod napravljenog domaćeg jogurta. To može biti malo više rada od kupovnog jogurta, a također ne možete biti sigurni da će rezultat svaki put biti savršen. Međutim, ukupno gledajući, napraviti vlastiti jogurt je zabavan projekt koji donosi mnoge benefite.

Izvor: igrackezadecu.net

Share this Article