Upala mokraćne bešike: Simptomi, uzroci i lečenje

admin
2 Min Read

Upala mokraćne bešike (cistitis) je inflamatorna bolest mokraćne bešike koja se najčešće javlja kod žena. To je zbog činjenice da su ženske mokraćne bešike kraće i šire od muških, što ih čini podložnijima infekcijama. Međutim, cistitis se može pojaviti i kod muškaraca, posebno kod starijih osoba ili kod onih koji imaju medicinske probleme koji otežavaju pražnjenje mokraćne bešike.

Simptomi cistitisa uključuju bol prilikom mokrenja, često mokrenje u malim količinama, bol u donjem delu stomaka i pojačano mokrenje tokom noći. Pored ovih simptoma, neke osobe mogu takođe imati i blago povišenu temperaturu, slabost i umor.

Uzroci cistitisa su najčešće infekcije bakterijama, kao što su Escherichia coli ili Staphylococcus saprophyticus. One se najčešće prenose putem kontaminirane vode ili hrane ili putem neadekvatne higijene. Cistitis može takođe biti izazvan i drugim faktorima, poput upalnih bolesti reproduktivnog sistema, korišćenja diuretika ili katetera, ili poremećaja u pražnjenju mokraćne bešike.

Lečenje cistitisa uključuje uzimanje antibiotika koji se bave infekcijom, kao i uzimanje lijekova protiv boli i simptoma. Pored toga, važno je da se pacijent trudi da što više pije tekućine kako bi se mokraćna bešika što više isprala, a takođe je važno da se izbegavaju potencijalni iritanti mokraćne bešike, kao što su alkohol, gazirana pića i kafa. Ako se cistitis ponovo pojavi, možda će biti neophodno da se izvrše dodatne pretrage kako bi se utvrdili uzroci ponavljanja infekcije.

Izvor: igrackezadecu.net

Share this Article