Vežbanje pod upalom mišića: Da li je ova praksa bezbedna ili ne

admin
2 Min Read

Vežbanje pod upalom mišića može biti kontroverzna tema u fitnes sferi. Kada je mišić upaljen, to obično znači da je oštećen i da se mora oporaviti. Međutim, neki ljudi veruju da vežbanje može pomoći ubrzanju procesa oporavka, dok drugi veruju da bi trebalo izbegavati bilo kakav fizički napor dok se mišić ne oporavi.

Ono što je sigurno je da ako vežbate dok su vaši mišići upaljeni, postoji rizik od dodatnog oštećenja i produženog vremena potrebnog za oporavak. To može dovesti do dugotrajnog odsustva sa treninga i mogućih komplikacija u budućnosti. Stoga, pre nego što počnete da vežbate dok su vaši mišići upaljeni, trebalo bi da se posavetujete sa lekarom ili fizioterapeutom.

Ukoliko ipak odlučite da vežbate dok su vaši mišići upaljeni, važno je da se pridržavate nekih pravila kako bi smanjili rizik od dodatnog oštećenja:

Počnite sa laganim treningom: Ne preterujte sa intenzitetom treninga dok su vaši mišići upaljeni. Počnite sa laganim treningom i postepeno povećavajte intenzitet ako se osećate dobro.

Izbegavajte ponavljanje istih pokreta: Ako su vaši mišići upaljeni u određenom delu tela, izbegavajte ponavljanje istih pokreta koji bi mogli da pogoršaju upalu.

Pazite na tehniku: Kada vežbate dok su vaši mišići upaljeni, važno je da vodite računa o pravilnoj tehnici izvođenja vežbi kako ne biste dodatno oštetili mišiće.

Pijte dovoljno tečnosti: Pijenje dovoljno tečnosti pomaže u ubrzanju procesa oporavka i smanjenju upale.

Ukupno, vežbanje pod upalom mišića nije preporučljivo i trebalo bi ga izbegavati ukoliko je moguće.

Izvor: igrackezadecu.net

Share this Article