Začini u službi zdravlja

admin
2 Min Read

Začini su sastojci koji se koriste u kuhinji širom svijeta da bi se poboljšala aroma i okus hrane. Međutim, mnogi od tih začina imaju i ljekovita svojstva koja mogu imati koristi za naše zdravlje.

Jedan od najpoznatijih začina sa ljekovitim svojstvima je čili paprika, koja sadrži visok nivo vitamina C i capsacina, supstance koja daje pikantnost paprici. Capsacin se pokazao korisnim u smanjenju boli i upalnih procesa u tijelu, te se često koristi u lijekovima protiv bolova. Čili paprika također može pomoći u smanjenju rizika od srčanih bolesti i dijabetesa tipa 2.

Cimet je još jedan začin koji ima ljekovita svojstva. On sadrži antioksidanse i ima protuupalna svojstva koja mogu pomoći u smanjenju rizika od srčanih bolesti i dijabetesa tipa 2. Cimet također može pomoći u regulaciji šećera u krvi i smanjenju apetita.

Kurkuma je začin koji se često koristi u indijskoj i arapskoj kuhinji. Ona sadrži curcumin, supstancu koja ima protuupalna svojstva i može pomoći u smanjenju boli uzrokovane artritisom. Kurkuma također može pomoći u smanjenju rizika od srčanih bolesti i dijabetesa tipa 2, te povećati razinu antioxidantima u tijelu.

Timijan je začin koji se često koristi u francuskoj i mediteranskoj kuhinji. On ima antibakterijska svojstva i može pomoći u smanjenju rizika od prehlade i gripe. Timijan također može pomoći u smanjenju stresa i poboljšati spavanje.

Ukratko, mnogi začini koje koristimo u kuhinji imaju ljekovita svojstva koja mogu imati koristi za naše zdravlje.

Izvor: igrackezadecu.net

Share this Article